My Blog Followers!

Thursday, December 2, 2010

Hujan Semalam...


Assalamualaikum...

Korang ada kat mana semalam?
Mesti tengah mengadap belog kan?
Adam ada kat jalan raya dekat 6 jam semalam...
Lama tu kat jalan raya...

Adam buat apa?

Ni la nak gitao...
Jom baca...

Wednesday, December 1, 2010

Finally...



Assalamualaikum...

Genap 6 bulan sudah pratikal di UPMN...
Banyak dugaan, cabaran, pengalaman, suka dan duka berlaku di sana...
Sudah hampir masa untuk semuanya berakhir...
Tinggal lagi konvo je untuk di lalui...

Lupa lak...
Presentation ngan report tak siap lagi...
Minggu depan pegi UUM untuk present projek kat lecturer...
Camne la nanti, dah la sorang-sorang je time present nanti...
Harap sume berjalan dengan lancar...

Monday, November 29, 2010

Last day esok...


Assalamualaikum...

Hehehehehe...
Esok last day berpraktikal...
So, backup la pape yang patut kat PC opis ni...
Banyak gak la sistem nak kena copy nih...

Wednesday, November 24, 2010

La la la... Kerjalah...


La La La Laaa…
La La La La La Laaa…
La La La La La Laaa…
La La La La La Laaa…
La La La La La Laaa…
La La La La La Laaa…
La Laaa… La Laaa…

Ooh! Pening kepala
Memikirkan tak ada kerja
Tanam Anggur
Sijil ijazah
Ah! Gantung didinding saja
~ Meet Uncle Hussain - La la la Kerjalah ~

Hehehehehe...
Lagi beberpa hari je tinggal untuk abis praktikal...
Cam kejap je lak 6 bulan tu...
Dulu time masuk rasa lama je nak abis 6 bulan...

Dah abis, kena cari keja lak...
Yela, kalo tak cari camne keje nak dapat...
Cam sesetengah orang yang aku kenal...
Tunggu keje datang ketuk pintu umah(pelik lak)...

Adam tak tao la nak keje pe untuk sementara ni...
Kalo dapat keje best ok gak...
Tapi susah la nak dapat keje yang disukai...
Wat sementara ni, keja dulu mana yang boleh...

Masa depan yang gelap lagi...
Entah apa yang menanti waktu tu...
Walau macam mana pun...
Tempuhi la jugak dengan hati yang rela...

Kepada rakan-rakan yang dapat keje tu...
Tolong-tolong la Adam untuk dapat keje...
Adam pun nak keje...
Nak dapat gaji first...

Takde pe nak update pon...
Buffer Earning dah tinggal satu je...
Sebab jarang sangat update belog nih...
Gipon takde sapa nak singgah kalo tak update...

Ok la...
Tata...

p/s: Sah-sah duk kat umah je pasni... Makan tido makan tido...

Sunday, November 21, 2010

Salam Hari Raya Qurban



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Dah lama giler tak update belog nih...
Takde pe nak tulis...
Korang pun bukan baca gak belog adam ni kan...
Ada gak la yang baca...
Thanks to sesapa yang sudi baca...

Baru je lepas Hari raya qurban...
Tahun ni family adam tak wat korban...
Sebab da belanja banyak masa akak kawen aritu...
So, takde bajet la nak wat qurban tahun ni...

Tapi ada je daging yang sampai kat umah...
Jiran-jiran ramai yang wat qurban tahun ni...
So, pagi-pagi dah makan daging...
Petang pun telan daging...
Malam pon melantak daging...
Adoii...

Naek pening adam dibuatnya...
Semalam nasib tak rebah je kat stesen bas...
Kes pening punye pasal...
Kalo tak, huru-hara la kat sana...

Dapat cuti 5 hari je...
So, kat umah makan tido je kejenya...
Takde pe nak wat...
Nak kuar pon takleh...
Moto tinggal kat K.T...

Keta takde gak...
Sebab akak balik umah mak mertua dia kt Kuala Berang...
So, adam terperap kat umah je sepanjang cuti...
Nasib la burkband ada...

Tapi, takde wat pape sangat...
Line brukband cam siput...
Online kejap je pun...
Check email, bukak FB, blogwalking, chat YM...

Chat YM pon bape orang je online...
Tu pon ada yang tak nak chat...
Booorriiiinnnggg...
Last-last adam tido je...

Asal masuk tengahari je melantak tido...
Mak sibuk masak kat dapur takde orang tolong...
Teruk kan?

Ok la...
Takde pape pon nak update...
Kat ofis sunyi je...
Student praktikal UKM da takde...
Diaorang da abis praktikal minggu lepas...

To them...
"Study Smart, not study hard...
Good luck in your study..."

p/s: Da nak abis praktikal, tinggal bape ari je lagi... Hehehehehehe.... :D


Tuesday, November 2, 2010

Banjir melanda UUM...


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Arini rasa rajin nak update cket...
Bukan pe...
Da bersawang sangat la blog nih...
Pemalas btol la tuan punye blog ni kan...

Arini nak cite cket tang banjir yang melanda di beberapa tempat...
Biasa la da ujan banyak ari ni, tempat-tempat rendah memang kena banjir la...
Umah sendiri ok lagi la, tak banjir lagi...
Tapi dalam keadaan berjaga-jaga gak la...

Biasa la, umah wat kat kawasan paya, senang sangat la nak banjir kalo ujan 2-3 ari...
Slalu sangat banjir bila musim tengkujuh...
Suke sangat sebab ley jalan-jalan tengok umah orang tenggelam(hampeh)...
Ley maen ujan, mak yang dok marah kat umah(hehehe)...

Semalam dapat berita dari utara tanah air...
UUM telah tenggelam dibanjiri air...
Teruk gak la tengok dari gambar kat profile Joe Jambul...
Joe Jambul jangan marah ea, cilok gambar dari FB ang...
Tengok-tnegok....
............
...........
..........
.........
........
.......
......
....
..
.








Ni antara gambar-gambar yang di ambik oleh Joe Jambul...
Teruk kan?
Dah la time ni Majlis Konvo senior-senior...
Terpaksa tangguh...

Nak wat camne...
Bencana alam yang tak dapat nak dielakkan...
Kepada senior-senior, sabar naa...
Nanti ley la konvo pas banjir surut nanti...
And, Congratulation sebab da konvo tahun ni...

Nak tengok lagi banyak, check out kat FB Joe Jambul

p/s: asal la UPMN ni tak banjir je... Takyah gi keje... :(

Sunday, October 17, 2010

My weekend... Part 2

Cedapnyer...


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sambung lagi dengan post My Weekend

Ari jumaat gi pantai sorang-sorang...
Aru sabtu len lak citenya...
Ari sabtu best cket...
Nape?

Ari sabtu, budak-budak praktikal sume plan nak gi maen bowling...
Cam best, jadi pegi la jugak...
Ingatkan sume yang pegi, ada gak yang tak pegi...
Ikut la nak datang ke tak, asal aku boley maen...

Maen kat mana?
Kitaorang maen kat TER...
TER pe?
TER tu Terengganu Equestrian Resort...
Tempat kuda-kuda tu...


Ni dia jaguh maen bowling...

Janji kol 1.30...
Aku datang kat kol 2 gak...
Kes kat lam toilet lama sangat...
:P

Bukan hapa...
Kena la buang dulu mana yang patutkan...
Kang tengah maen, tetiba sakit perot...
Maunya lama kat lam toilet lagi...

Nape gambar orang len je ada?
Sebab...
Tengah pegang kamera nak ambikkan gambar...
Anti cket ngan kamera...
Kalo tolong orang ambikkan gambar suke la...

Jadi anti ngan kamera...
Sebab...
Tak suke ngan gambar sendiri kat lam gambar...
Nampak burok...

Ok la...
Sambung balik ngan cite bowling tadi...
Maen 1 game je...
Sebab ada tournament kol 2.30...

Tak best la...
1 game mana puas...
Kalo 2-3 game ok gak...
Nasib la datang lewat sangat...

Da lama tak maen...
Jadinya, selalu masuk longkang...
Strike pon takde...
Hampeh gak la maen...
Cam orang terencat je maen...

Pas maen bowling, diaorang ajak gi karaoke...
Bab-bab karaoke ni memang failed...
Tengok je la persembahan masa ari raya ritu...
Memang terok...
Hahahaha...

Tapi....
Pusat karaoke tutup...
Aku pun suggest gi Giant, kat sana ada karaoke box...
Ingatkan okay la kat sana...
Rupa2 nya ramainyer budak-budak skolah...
Cam semut je ramainya...

Tak jadi la kaoraoke...
Watpe pastu?
Kitaorang gi makan Pizza...
Best gak...

Besar je pizza tu...
Tapi...
Da kenyang masa tu...
Sebab makan tengahari kol 12.30...

Nak wat camne, orang da order...
Kita makan je la...
Sumbat je mana yang boley...
Asalkan abis...

Kalo gi pizza...
orang yang terakhir abis...
Sapa?
Adam la...
Tukang abiskan sisa-sisa makanan yang tinggal...

Ngan air pun tolong abiskan jugak...
memang la sedap...
Sebab...
Ada orang belanja...
Sapa?
Akak-akak, adik london & bakal abang ipar...

Datang makan je...
Pastu abiskan makanan yang tinggal...
Memang menjilat jari...
Huahahahaha....

Tu je la my weekend...
Sonok gak la...
Dapat makan ramai-ramai...
Maen bowling...
Kuar jalan-jalan...
Bila lagi nak kuar ea?

p/s: dwet bowling ngan dwet pizza tak bayar lagi...

My weekend...

Cantek tak pantainyer?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Ari jumaat dan sabtu...
Ari cuti bagi negeri Terengganu, Kelantan, Kedah dan yang sewaktu dengannya...
Bagi aku, ari yang membosankan...

Sebab?
Takleh nak online...
Bukak FB, blogger dan kosmo...

Mende wajib bukak kalo online...
Pastu yang penting bukak google...
Nape?

Sebab, google adalah search engine yang paling aku suke...
Nak pakai yahoo search memang tak best...
Yang len lagi aku tak kenal...

Pagi jumaat da bising dengan kuliah jumaat kat surau tepi jalan dekat ngan umah sewa tu...
Aku wat dek je...
Tido lagi...

Kol 9pagi bukak tingkap sebab da panas sangat kat dalam bilik tu...
Da la takde kipas...
Da cam kat lam oven ada la gak...

Kol 11 pagi bangun kes panas terlampau...
Gi bilik air, bawak baju...
Alasan nak basuh baju...
Padahal nak duk lam bilik air je...

Sebab...
Sejuk la kat lam bilik air tu...
Duk lama-lama pun tak pe...
Yela, kat lam umah panas sangat la...

Baju baju gak time kat lam bilik air tu...
Bukan alasan okey...
Pas siap basuh baju & mandi gi kuar...
Melantak kat kedai A-Z Selera Timur...

Awal sangat pegi...
Padan muka, takde lauk banyak lagi...
Last-last ambik lauk daging lembu...
Nasib tak pening kepala pas tu...
Kalo tak, bawak moto cam orang lalok la....

Pastu, cam biasa la...
Jumaat...
Kena solat jumaat kan...
Kalo tak gi takpe...
Asalkan jangan lebey 3 kali tao...
Aku semestinya pegi....
Masjid dekat sangat kot...

Pas solat jumaat aku terus cabut balik umah...
Tengok tv dulu...
Cam biasa, takde cite best kat tv...
Walaupon ada astro, tapi channel cket je ada...
Housemate kedekot!!!
Anti ngan housemate sekarang...


Air 100Plus yang dibawa...

Pas puas tuka-tuka channel yang sama...
Blah gi jenjalan...
Kemana moto aku pusingkan, ke situ la tujuanku...
Takde hala tuju pon...

Puas pikir, berenti kat T'Shoppe beli air...
Wajib, 100plus & air mineral...
Pastu terus gi ke Pantai Batu Burok...
Pantai yang popular kat Terengganu...

Cari port yang best cket, terus landing kat bontot aku kat situ je...
Maka di situ la aku bertapa untuk beberapa jam...
Best kat sana...
Angin sempoi-sempoi je...
Tenang je...


Ni family tengah layan anak maen pasir....

Tengok budak-budak maen kat sana...
Ada layang-layang terbang...
Awan yang cantek...
Cewah...

Lama gak kat sana...
Takde pe nak wat gak kalo balik umah...
Da la panas...
Tahap nak dehidrat kalo duk lama-lama...

Kalo yang tak tahan memang da pengsan alam da...
Totally panas...
Tapi aku tahan je duk kat sana sebab takde umah sewa len yang murah...
Yela, kalo ambik yang mahal kecian kat Abah & mama aku yang support bayar sewa...

Lama gak aku pantai...
Macam-macam orang aku jumpa...
Ada couple, ada family, ada awekz dan sebagainya...
Macam-macam ragam pon ada gak...
Siap bawak KFC lagi...
Wat aku terliur je...

Nape kat sana lama sangat?
Saje...
Tenangkan fikiran...
Buangkan sume yang berserabut kat kepala & hati ni...
Ambik angin...

Dekat kol 6 gak la balik umah...
Ramai gak petang-petang orang datang sana...
Malas da nak stay, sebab solat pon belum...
Jadi balik solat...

Nanti upload gambar masa kat sana...
Takleh nak bluetooth kat PC ni...
Jap gi bukak laptop nak upload...
Laptop wajib bawak selalu...
:D

p/s:aduss... sadis wajahku... jerawat banyak balik... :'(

Ari Ahad...

 
Kawan-kawan praktikal...


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Arini ari ahad...
Cam biasa, permulaan keje pada minggu ini...
Aku cam biasa, sampai ofis...
Terus bukak FB, blogger, kosmo & mangastream...

Tu la rutin harian kat ofis pada setiap pagi...
Pastu, kol 9 pagi turun ke cafe untuk melantak makan...
Kol 9.45 gitu, naek ofis untuk menyambung keje yang tertunggak...
Keje yang tak disiapkan pada hari khamis...

Kol 10 pagi cam gitu...
Aku start la keje...
Rutin yang sama berulang kembali pada setiap hari dan setipa minggu sampai la aku abis praktikal...
Kadang-kadang bosan gak...

Takda pe nak update pon...
Tengok orang update, rasa gatal nak update gak...
Baca je la...
Huahahahaha...

p/s: gambar takde kaitan ngan post ni pon...

Thursday, October 14, 2010

Hari Khamis daa...


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Arini ari khamis dan seperti biasa...
Balik keje awal!!!

Cam biasa, aku takde mood...
Nak wat keje pon malas...

Ada sapa-sapa nak tolong aku wat keje...
Senang je...
Develop website je...

Bukan susah pon...
Pakai Joomla je...
Edit-edit module yang dah ada lam tu je...

Kalo yang expert, 1 jam da siap...
Aku ni da masuk ari ke brape ntah wat...
Tak siap-siap gak lagi...

Weeda bukan maen lagi edit header tempahan blogger-blogger tegar...
Dah ada side income...
Aku bila nak ada sideincome...

Nuffnang tak gerak-gerak lagi...
Baru ada bape hinggit je...
Bila la nak ada income banyak cam blogger len ntah...

Terpikir gak nak wat sideincome...
Tapi....
Nak wat pe ea?

Nak design...
Sah-sah fail...

Nak wat header...
Design failed...

Nak meniaga...
Tak tao nak jual pe...

Nak wat template blog...
Memang aku tak reti...
Nama je student multimedia...
Design failed...

Aku pon tak tao lagi masa depan aku camne...
Tak nampak lagi jalan nak dituju...
Ntah akan ada masa aku untuk nikmati masa depan...

Orang len da ada macam-macam rancangan masa depan...
Siap ada orang offer masuk keje da...
Gaji pun sodap...

Aku camni je...
Takde progress...
Sama la cam projek aku yang tak gerak-gerak...
Boss pun asek tambah tu tambah ni...

Sempat ke aku nak wat sume tu?
Kepala pon tengah serabut...
Aku cakap ngan orang, orang kate aku nak marah je...
Bukan nak marah, aku cakap je...

Kalo marah, da lama aku mengamuk...
Takde nak marah-marah cakp camtu je...
Silap aribulan, aku tibai je sesapa wat aku marah...

Setiap orang ada tahap kemarahannya...
Aku punya da hampir tahap nak pecah dah...
Over limit...
Aku sabar je...

Sabar tu separuh daripada iman...
Aku takde la baek sangat pun...
Nampak je baek kadang=kadang...
Perangai cam setan gak gak kadang-kadang tu...
Korang je yang tak nampak lagi...

Kalo korang nampak...
Memang sah-sah korang terpikir beberapa kali...
Ni Adam yang korang kenal ke?

Aku pun da takde idea nak tulis ni...
Saje je update...
Kemalasan melannda lagi...

Tahap kesabaran turun cket arini...
Ntah pe la nak wat...

Ok la...
Sampai disini je aku update...

1 question for you blogger...
Do you think I the handsome guy of all?

Tak tao nak jawab?

Gambar?
Usha kat bawah....
........
......
.....
...
..
.


p/s: kes takde mood... saje je wat lawak bodoh...

Sunday, October 10, 2010

Start Your Day with a Smile!

Jom sume kite mulakan hari ni dengan satu senyuman...
Jom la bukan susah sangatkan?
Senyum je...
Senyumkan satu sedekah...

Ok...1...2...3...


Camtu je...
Tu bukan senyum tu masam je...
Senyum la...
Senyum la lebar lagi...

Ok...1...2...3...


Lebar lagi senyum tu...


Haaa...
Camtu la...
Lebar lagi...
Cepat...



Kan comei senyum camtu...
Tak susahkan...
Senyum-senyum la selalu ea...
Ni ada lagu senyum dari Malique feat Najwa - Senyum
Layan...


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com



Verse
Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Chorus
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina

Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang Verse
Ulang Chorus

Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan

Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian

Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang Verse
Ulang Chorus
Ulang Verse

Thursday, October 7, 2010

My New Skin...

My new laptop skin

Aritu ada la jalan-jalan kat pasaraya X ni...
Kes bosan, takde mega mall nak gi ronda-ronda...
Tengah jalan-jalan ni nampak la skin laptop banyak je tergantung...
Time tu gi la usha...

Banyak gak yang lawa-lawa...
Belek-belek, penah tangan...
Jadi nya, ambik keputusan cari yang putih je...

Sebab, kalo ambik kaler itam nanti serap haba lak...
Putih nampak lawa gak...
Tengah dok belek-belek tu...
Nampak la gambar boye darat nih...

Nampak comei je...
Harga pon Rm15 je...
Pe lagi, rambat je la...
Ingatkan nak suh tuan kedai tu pasang...
Tapi laptop tak bawak time tu...

Balik baru pasang...
Time pasang tu...
...........
.........
........
......
.....
...
..
.

Hancus gak la cuttingnya...
Aku ta reti nak bajet cutting...
Cut pakai pisau ngan pembaris...
Cut pon banyak lari...
Adoi...
Nampak buruk gak la tepi-tepi...

Pape pun, laptop da ada skin baru...
Yang plastik transparent tu buang jauh-jauh...
da buruk sangat da...
Sebab dari mula dapat, tak tuka-tuka...

Comei tak...
comei kan...
kan?
kan?




My Small Thumbdrive

Haa...
Ni namanya Thumbdrive...
A.K.A pendrive...
Kecik je kan..
Keluaran Kingmax...

Bape kapasitinya?
Ha, kapasiti dia 8GB...
8GB!
Tak caya?
Search je kat google pasal kingmax...

Sesapa je yang aku tunjuk kat sini terkezut...
Tengok kecik sangat katanya...
Bagi yang selalu update tang teknologi, tengok biasa je...

Aku suke gune, sebab comei...
Kecik...
Besar je kapasitinya...
Boleh simpan file bersize besar...

Boleh simpan lagu banyak-banyak...
Boleh simpan movie...
Gambar-gambar...
Suke...suke...suke...

Paling suke...
Arini bos takde...
Kite relax sket la arini...
Jom lepak & blogwalking...

p/s: bila la nak cukup dwet nak beli gadget baru ni...

Hampeh punye KFC...

Buang aje tanda ni...

Aritu ada la gi KFC, ingatkan nak online kat sana..
Tapi...
Satu mende yang wat aku hangin...

Aku sampai-sampai kat sana...
Gi la usha, tengok ada tulis "WIFI FREE" kat luar KFC tu..
KFC ni kat X pasaraya...
Famous gak la la pasaraya ni...

Sebab orang kata harga murah...
Aku tengok takde murahnya...
Lebih kurang je ngan pasaraya dekat ngan umah aku harga barangnya...

Aku ni dengan semangatnya gi la beratur nak beli makanan...
Yela, time online ley makan skali...
Lama gak la beratur...
Akhirnya sampai la giliran aku...
Aku pun order Dinner Plate Set...

Time dia nak siapkan order tu...
aku pun tanye la...
aku:"Akak, wifi ley gune tak kat cini?"
Akak A:"Wifi? Jap, tanye manager..."
..........
.......
......
...
..
.

Akak A:"Takley gune la dik..."
Aku:".............................................."
dalam hati:"Hampagas. Wat membazir je aku datang, tak ley nak online... !@#$%^&*"

Alkisahnya, aku makan sampai abis then balik je la...
Sial............
Aku boikot KFC kat pasaraya X ni.........

Moral value: Before order, tanye dulu siap-siap wifi ley gune tak...

p/s: apsal la aku takde brukband? Sapa ley jawab?

Wednesday, October 6, 2010

Living The Dream...



Have you had a dream...
Where everything totally in the opposite way of your life ...
Where your life change in a blink a an eye...
Where everything that you wanna have in your life...
Where everything that you ever think could happen to you...

I wanna life in that dream...
Where everything that I want could easily get...
Where I could do anything of the imposibble...
Where the boundary of freedom is unlimited...
Where there is no one could stop me....

It is fun to have that dream...
Wish I could just sleep and dream forever...
Wish that I won't wake up in this reality...
Wish it could heal the wound in side of me...

Reality hurts a lot...

Sunday, October 3, 2010

Kenapa saya tak update?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Da lama tak update blog nih...
Dah berhabuk...
Nape ye tak update?

Nape saya tak update...

Keje banyak sangat...
Rasa malas nak wat pun ada...
Bukan susah sangat pun...
Wat siap complete website Tourism Terengganu je...
Tapi....


Yang masalanya, tak reti design la...
Yup...
Dulu-dulu design fail kalo lecturer suh wat...
Camne nak wat ni ea...
Ada sapa-sapa nak tolong design...

Nape saya tak update...

Sebab 3 ari duk kat felda....
Ada Karnival, jadi kena jaga booth pameran...

Kat sana takde line 3G...
ada line EGDE je...
memang nazak nak nunggu loading 1 webpage...
pagi je laju cket...
rasa penat tak ilang lagi pas balik semalam...

Nape saya tak update...

Tiap kalo bukak computer...
Tak tao nak wat pe dulu....
Selalu je bukak Kosmo, baca paper awal pagi...
Nak tao hal-hal semasa...

Pastu bukak FB...
Bukan ada pape pun...
Rasa nak bukak membuak-buak...
Pelik je...

Nape saya tak update...

Bukan ada orang nak baca gak pon...
Syok sendiri je tulis post kat blog ni...
Sapa la nak baca blog ni ea...
Cam takde makna je wat blog ni...

Kalo nak tutup cam rugi je...
Ntah la...
Nak update pun malas je...
Ni tengah sakit je kepala...
Berdenyut-denyut je...

Nape saya tak update...

Ada mende len lagi yang rasa lebih penting nak wat...
plus, bos asek lalu je...
kang dia sound, tak sedap gak...
adoi....

Ok la...
Nak update tak tu je...
Nape saya tak update...

Nape korang tak update ea?

p/s: apsal la suh kitaorang wat website ni... patutnya bagi la kat yang lebih PRO... banyak pengalaman untuk wat... design hancus, nak marah lak... kitaorang bukan reti design ni... :'(

Friday, September 17, 2010

To My Blog Reader(Kalo ada)....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kepada reader blog aku yang tak seberapa ni...
Aku mintak maaf la sebab tak update lagi tang raya punye program...
Kenapa?

Sebab.........
Line internet P1 cam sial je time raya-raya ni...
Ada orang online gak ke time raya-raya ni?
Jadinya, tak dapat nak ber online...

Sebab........
Aku takde kat umah...
Bukan beraya sangat pon...
Ikut family beraya sana-sini...
Sebab moto aku takde, jadi ikut orang je la beraya...

Sebab.........
Aku pon takde idea nak update jugaknya....

Ok la, pape nanti aku update...

Thank you so much, kepada yang follow-up blog aku ni...
Aku takde la reti sangat nak tulis bebunga-bunga ni...

Tata...

p/s: Sangat tak suke raya, sebab.... Adalah... Hehehe...

Tuesday, September 7, 2010

Cuti Raya...

Yeay! Cuti Raya!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Akhirnya, setelah menunggu dengan agak sabar...
Cuti raya diumumkan kepada aku...
YESS!!!!

Dapat cuti gak akhirnya...

Panjang lak tu cutinya...
Leh la berehat kat umah sepuas-puasnya...

Bape ari cuti dapat?
Haa....
Panjang sangat cuti boss bagi kat student praktikal cam aku ni...
Cuti selama seminggu boss bagi...

Hahahaha...
Jangan jeles sapa yang tak dapat cuti tu...
Tapi balik cuti ari khamis pagi gak...
Sebab malas nak rush sini sana time nak balik...

Takut ada mende tertinggal kat umah sewa...
Balik pagi leh check lagi mende pe yang nak bawak...
Bas kol 11pagi lak tu...

Sesapa yang dapat SMS/email/FB sal raya ari khamis tu....
Tu sume jangan caya la...
Tunggu pengumuman ari rabu ni, baru la confirm raya ke tak ari jumaat ni...

Malas nak update sebenarnya...
Tak tao nak update pe...
Jadi cite sal cuti jela...

p/s: ada sesapa balik kemaman naek bas Sp bumi kol 11 pagi tak? leh kenal-kenal...

Monday, September 6, 2010

Iron Man 2


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Semalam tengah layan perasaan emo giler nak mampos...
Nak ilangkan perasaan tu, aku gi layan iron man 2 yang baru je download petang masa kat opis...
Best gak la cite dia...

Korang mesti da tengok banyak kali dah ni...
Nak wat camne, line tenet nak download kena block kat opis ni...
Nasib la ada lubang boleh telus cket nak dowload...

Tapi banyak aku forward la sebab ada part aku rasa boring sangat nak tengok...
Cam part kat litar lumba tu, scene pompuan tu jerit...
Cam sial je,  bagi je la kotak tu kat Stark...
Nak jerit-jerit lebey lak, aku lempang karang baru tao...

Overall. memang best sebab effect dia cun habis la...
Scene terbang-terbang tu...
Yang best part pompuan tu belasah pak guard masa nak gi kat orang jahat tu nama pe ntah...
Giler ar maen belasah je sume...
Yang lelaki jadik driver tu lak...
Sorang pak guard pon tak lepas-lepas jugak belasah...

Kalo gambar cun, mesti lagi best nak tengok...
Biasa kalo da download, kadang-kadang gambar tak cun sangat..
Takpe, nanti nak cari yang DVD version lak...
Baru puas hati tengoknya...

p/s: Cool la suit baru dia tu, ada laser boleh potong sume mende dia nak... Nak pinjam la ngan dia nanti... Wat raya... Mesti cool kan... :P

Thursday, August 26, 2010

Sony Mod!!!

My Sony Ericsson W890i

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sony Modding?
Pe ke bende alah tu?
Mende ni sebenarnya cara untuk korang hack Phone Sony korang...
Cam nak ubah menu jadi lawa, menu flash, ubah icon, ubah font dan lain-lain lagi...
Kalo tak tao gak, google je...

Aku dah try buat dan memang best...
Aku tuka menu flash, font, icon dan lain-lain lagi...
Siap wat gambar sendiri flash masa on phone...
Tapi, diingatkan tanggung sendiri kalo phone rosak ea...

Aku pon ambik risiko mod phone sony tu sebab da abis warantty...
Jadi, belasah je la mod ikut suke aku...
Mende 1st korang kene ambik tao sebelum buat adalah kne tao phone korang tu...

Ape yang korang kene tao?

Korang kena tao jenis Platform,GDFS, CID, EROM, Colour dan Firmware version phone sony korang...
Maklumat lanjut tengok kat laman SE-lifestyle...
Sebab aku nak terang memang panjang...
Aku just terang mana yang patut je...

Korang kena tao CID dan Platform phone sony...
Nak tao camne?
Tengok kat SE-lifestyle Phone Database...
Ni CID dan Platform bagi Sony Ericsson W890i...

Nak lagi senang?
Pakai Sony Ericsson DB and CID explorer...
Download kat SE Flashing...

Bagi platform berlainan, software nak mod pon lain...
Sony W890i ni platform DB3150...
Jadi kena gune software A2uploader...
Aku tak tao sangat software yang nak gune modding ni...
Cam biasa, korang google je atau tengok kat SE Flashing...

Nanti aku sambung lagi...
Penat taip, da la tak rati taip pakai 8 jari...

p/s: semangat gune Typing Faster software, last-last tinggal camtu je. Tak praktise pon.. :P

Wednesday, August 25, 2010

Hadoi... Bala...

Sodapnya tido...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Pagi ni memang bala datang kat aku...
Ni balasan bulan pose kot...
Nasib badan la...

Pagi tadi aku bangun kol 7.18!!!
7.18!!!
Ni gara-gara aku tido lewat semalam dok tengok Prince of Persia...
Tapi best gak cite dia...
Nape orang cakap tak best ea...

Punye la kelam-kabut bwak moto...
Pecut bagai nak rempit kat litar sepang...
Tapi takde la laju sangat pon...
Kelajuan membawa bencana, ingat orang tersayang...

Kol 6.23 da bangun, cam awal lak...
tu yang gi sambung tido blek...
memang padah la tido blek...
Terlewat jadinya...

Malam ni tido awal la cket...
And, tak sambung tido lagi...

p/s: Sahur: Megi + Hot Coklat... Huhuhu, sedap... Tapi.... Lapar...

Thursday, August 5, 2010

User Guide @ Manual Pengguna...




Asslamualaikum dan salam sejahtera...

Semalam tengah dok edit-edit balik sistem yang ntah hape-hape...
Datang bala lagi, suh wat user manual a.k.a manual pengguna...
Jadinya, arini wat la jugak sket...
Tak tao la boleh terima tak user manual aku ni...

Aku pikir-pikir cam nak kena ubah balik la sistem ni...
cam tak puas ati la...
bile la nk complete sume ni...
Haduii...

Back to work...

p/s: tak orang yang nak sponsor aku lagi ke?

Plant Vs Zombie version baru!!!



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Arini takde orang kat opis...
Sume gi kursus kat KL, bas kol 11pagi td...
Dalam tengah bukak FB, apan tag gambar Plant VS Zombie version baru...

Hahahaha...
Pastu pe lagi, lincah je download...
Terus je maen kat opis...
Takde orang nak marah pon...
Hehehehe...

Lam version baru ni ada customize untuk wat zombie sendiri...
Lawa je wat sendiri...
nanti nak wat banyak-banyak la...

Sekarang ni nak maen sambil dengar radio...
Hehehehe...
Tata...

p/s: Sape nk dowload, bg email. nnti anta link downloadnya...


Wednesday, August 4, 2010

Siap la tu! Nak lebey-lebey? Wat sendiri la...


Login Page

Assalamualaikum...
Arini siapkan kuiz yang kena repair maan yang patut...
Rasanya cukuplah dengan ape yang aku wat...

Wat cantek-cantek pon bukan dapat bayaran gak kan?
Jadinya aku repair ala kadar je...
Cm malas giler arini nak wat keje...
Semalam dah la tak keje sebab ada bengkel...

Projek btol punye tak start lagi...
Bila nak start la ni...
Proposal pe cite taktao la...
Lecturer tak call gitao pon...
Aku malas nak call sebab tengah sempit sangat...
Kredit ada lagi balance RM0.64 je...

Seksanya takde sumber kewangan...

p/s: ada sesapa nak sponsor aku tak?
Nanti aku tolong wat website untuk korang....
(Prasan bagus je)

Tuesday, August 3, 2010

Lawak pon ado la...



Assalamualaikum & salam sejahtera sume...
Hahahahahahahaha....
Lawak la gi bengkel ni...

Teruk tol la aku gi gelak...
Bengkel ni ajar la orang tentang laman web, facebook & twitter...
Yang join bengkel ni pakcik-pakcik & makcik-makcik yang da agak berumor...
Da cakap email, ada yang dah pnye ada yang takde, ada yang tak tao...

Pakcik kat sebelah aku ni terkial-kial wat email gmail...
Yang kawan dia plak pening...
Kecian gak nengoknya...

Takpe pakcik, slow-slow...
Da kol 3.30petang dah...
Dari pagi tadi ada kat cini...

Aku pon da naek borink sebab blaja mende yang da tao pon...
Dok godek-godek info ubuntu untuk install kat laptop...
cam tak sesuai kat laptop acer tu...
camne ni ek...

Ok la...
jap gi sambung...



Best!!!




Assalamualaikum & selamat sejahtera kepada blogger sekalian...

Hehehehe...
Arini hepi je sebab takyah gi opis...
Ada bengkel untuk budak-budak praktikal..

Jadi....
Lupa, bengkel ini adalah Kursus Laman Web, Facebook & twitter...
Jadi, cam blaja mende sama je masa kat U dulu...
Jadi relax je ar dengar orang ceramah kat depan...

And, at the same time...
Kena jaga bilik server kat tempat kursus ini...
Sebab...
En. Kasim kena gi skolah anak dia untuk terima ebook...

Ok la...
Kena dengar orang ceramah...
Nanti update lagi...

Tata...
Hehehe...
BEST!!!

Monday, August 2, 2010

Kuiz dah digunakan... :D


Booth pameran kat karnival

Assalamualaikum...
Arini rasa nk updates cket la...

Pada 30 & 31 Julai bertempat di Terengganu Trade Centre(TTC) telah berlangsungnya
Karnival Malaysia Inovatif Peringkat Zon Timur...
Cewah, ayat skema la plak...

Masa karnival tu projek yang aku develop telah pun digunakan, iaitu Kuiz ICT Negeri Terengganu...
Walaupun tak 100% lengkap lagi, tapi terpaksa la bagi gak diaorang gunakan...
Banyak gak la komen, kritikan membunuh serta idea bernas yang diberi tentang kuiz tersebut...

Tapi sume berjalan dengan lancar je...
Takde masalah la...


Ni dia muka depan Kuiz ICT tu...

Ramai gak yang mencuba nasib menjawab soalan yang mencabar jiwa & raga...
Tapi soalan bukan aku yang masukkan la, Kak Nor @ staff yang masukkan...
Tapi jawapan sume aku da tao la...
Hehehehe...

Aku tengok budak-budak skolah ramai gak yang try, tapi dek kerana
info pasal kuiz tu takde kat booth(sebab takde raung nak pamerkan info-info tersebut)
ramai yang takleh nak jawab...
Hehehehe...

Aku kat tepi just senyum je bile orang tanye...
Kecian gak la...

Ok la, sampai sini je update latest...
Nanti aku update lagi(kes update time keje)...
Ok, tata...
Hehehehe...

Wednesday, July 14, 2010

First Projek siap!




Ni dia 1st projek.

Dekat nak sebulan aku berpraktikal depa bagi keje...
Nah ko, wat website kuiz online, nak bagi orang jawab kuiz...
Aku yang tak penah wat website kuiz ni terpinga-pinga nak wat...
Camne la aku nak wat nih...

Da dapat keje, En. Farhan lak datang suh wat penambahan sket...
Website tak wat lagi dah suh penambahan...
Iskh...iskh..iskh...

Poning nak wat nih...
Tanye dak praktikal yang da lama kat cini camne...
Dia suh cari kat open source yang da siap pastu edit-edit la mana yang patut...
Aku pon start la search mana-mana yang patut...

Punye search dah kat brape hari ntah, En. Farhan tanye dah siap lom...
Tak mula lagi camne nak siapkan? Aku pon cakap la dalam proses lagi...
Cari punye cari dapat la satu...

Dekat seminggu aku try godek-godek camne nak ubah...
Akhirnya dapat la jugak wat, tu pon kelentong tang database ngn coding sket...
Database hancus, takde normalization langsung...
Parah seh...

Nak wat cmne kan?
Orang baru merangkak tang "PHP MYSQL" ni...
Dalam wat yang tu, ada gak la blaja tang "JQUERY"...
Cam best je pakai kat website...

Design website credit to Mohd Hafriz sebab bagi template cun punye...
Lantak la..
Asal siap sudaa...
Hahahahaha...

P/S: To all my friends, be strong. Wat siap-siap naa projek korang tu..

Thursday, June 3, 2010

Aduss... Hari ke-2... Part 1




Assalamualaikum…

Arini(02 Jun 2010) hari kedua aku start praktikal kat Unit Pengurusan Maklumat Negeri, Tingkat 2, Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, Terengganu. Otak still songsang lagi. Tak tao nak watpe kat sini. Boss bagi keje tapi tak wat & tunjuk kat dia. “Fail” tol la aku ni…

Weeda ngan nana maen FB je dari tadi. Nasib la ada depa ni, kalo tak aku sorang-sorang la kat pejabat ni dengan orang yang aku tak kenal. Boss nama dia En. Farhan. Boss cam baek je, tak tegur pon bila orang tak datang tunjuk keje dia suh wat tu. Iskh…iskh…iskh…

Nanti sambung lagi…

1st day praktikal...




Assalamualaikum…

1 Jun 2010 adalah tarikh bermulanya aku berpraktikal selama 6 bulan di Unit Pengurusan Maklumat Negeri, Wisma Darul Iman sehingga 30 November 2010. Pagi tu aku datang awal before kol 8 dah tercegat kat bawah ngan Weeda. Kol 8 pagi baru kiteorang naek tingkat 2 nak jumpa Pengarah, Tn. Hj. Che Abd Rani Mohd. Debaran nak jumpa tu memang memuncak sebab 1st time masuk pejabat & keje.

Masuk je lam pejabat, sume yang ada pakat tengok je mentang-mentang la kiteorang ni baru je kat situ. Cam rusa masok kampung je rasa. Pengarah tak masuk keje lagi time tu, dia ada kat hospital ada hal. Tunggu la kiteorang ni dengan penuh sabar ngan perot berbunyi ntah brapa kali ntah masa tunggu tu.

Ntah kol brapa time tu tak tao la, tengok-tengok pengarah da sampai. Pi la jumpa dia sampai senyum-senyum ala kucing comei. Da abis borak-borak+leteran+nasihat+ilmu yang diberi baru la rasa lega ciket. Masa tunggu pengarah sampai da di bawa kat tempat keje oleh Kak Lah.

Pas jumpa pengarah, kene jumpa supervisor lak. Supervisor nama En. Farhan, encem la ciket(kata Weeda lam ati… Hahahaha…).

Pastu diberi projek untuk dibuat. Aku still blurr nak watpe. Nanti pikir.

Da penat seharian kat opis ni, kol 5 petang dah, time untuk balik. Nanti sambung. Tata…

Wednesday, May 19, 2010

Avril - Alice




Trippin out
Spinning around
I'm underground
I fell down
Yeah I fell down

I'm freaking out, where am I now?
Upside down and I can't stop it now
Can't stop me now, oh oh

I,I, I'll get by
I,I, I'll survive
When the world's crashing down
When I fall and hit the ground
I will turn myself around
Don't you try to stop me
I,I, I won't cry

I found myself in Wonderland
Got back on my feet, again
Is this real?
Is this pretend?
I'll take a stand until the end

I,I, I'll get by
I,I, I'll survive
When the world's crashing down
When I fall and hit the ground
I will turn myself around
Don't you try to stop me
I,I, I won't cry

http://www.elyricsworld.com/alice_lyrics_avril_lavigne.html
I,I, I'll get by
I,I, I'll survive
When the world's crashing down
When I fall and hit the ground
I will turn myself around
Don't you try to stop me
I,I, and I won't cry

Monday, May 17, 2010

Hafiz - Nokhtah Cinta



Ternyata semua bicaraku
Tersimpan di dalam hatiku
Ternyata semua soalanku
Tak pernah kau fikir di fikiran

Ternyata kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan disini masih
Menanti jawapannya

Korus
Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku di perlukan

Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini
Perlu untuk dirinya

Berbicara tentang cinta kita
Masih tiada noktah penghujungnya
Berbicara tentang perasaan
Simpan saja semua itu

Mengapa kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan disini masih
Menanti jawapannya

Nubhan - Oh! Juwita



Duhai Juwita
Sungguh aku tak mengerti
Tak pernah engkau mencuba untuk fahami
Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini

Duhai Juwita
Masihkah hancur hatimu
Setelah patah ditinggalkan kekasihmu
Agar aku yang akan selalu temani mengusap tangismu

Chorus
Akulah lelaki yang bisa mencintamu
Hingga nanti aku akan mati
Akulah lelaki yang bisa menjagamu
Hingga nanti akhir nafasku ini

Duhai Juwita sungguh aku tak mengerti
Tak pernah engkau mencuba untuk fahami
Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini

Tak akan ada lagi
Lelaki yang bisa
Mencintamu seperti ku

Ulang Chorus 2x

Friday, April 2, 2010

New Layout!



Elo sume!

Da lama tak update blog nih. Jadi, aku pon ambik la masa arini untuk update pape yang patut kat dalam blog aku ni. Address blog ni pon aku tuka skali sebab ada orang kate address blog aku cam budak-budak je. Layout blog pon aku da tuka sebab da bosan dengan layout lama tu.

Layout baru ni namanya Freshy, hasil design Jidé. Aku tengok layout ni cam menarik, jadiknya aku apply la kat blog aku yang tak seberapa ni. Lawa tak?

Nak design sendiri layout memang takde kreativiti la. Kena banyak lagi kaji bab-bab design ni baru dapat design layout yang kaw-kaw punye.
Da ngantok ni, pasni tido la aku.

Good nita sume.

Thursday, March 25, 2010

Last Song for You...



Faizal Tahir - Selamat malam


Biarkan berlalu
Semua kepedihanmu
Lelapkan matamu
Biarlahkan mimpi membawamu
Ke mana kau mahu
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siang kan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Biarkan berlabuh tirai kisah semalam
Yang indah itu ada padamu
Dengan setiap impian dan harapan
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Kan ku menjadi arjuna dalam mimpi-mimpimu
Kan ku panah tepat ke jiwamu atas nama cintaku
Pari-pari ku utus bawa kau ke sini lagi
Terhapus semua air mata dengan senyuman

Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam sayang
oooo…

Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam sayang
oooo…

Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Selamat malam
Tidurlah sayangku

.::Download This Song::.