My Blog Followers!

Thursday, December 2, 2010

Hujan Semalam...


Assalamualaikum...

Korang ada kat mana semalam?
Mesti tengah mengadap belog kan?
Adam ada kat jalan raya dekat 6 jam semalam...
Lama tu kat jalan raya...

Adam buat apa?

Ni la nak gitao...
Jom baca...



Ari rabu tu Adam balik umah la...
Perjalanan dari Kuala Terengganu ke Kemaman...
Perjalanan yang dekat menjadi perjalanan yang jauh sangat...
Kenapa?

Sebab semalam hujan lebat sangat kat Terengganu...
Jarak pengelihatan amatlah teruk...
Nak bawak moto pun susah...
Sakit tangan kena air hujan lebat...

Jadi, semalam Adam bermandi hujan sepanjang perjalanan...
Basah lencun sumenya...
Nasib la tak bawak beg sekali...
Kalo tak memang basah jugak la jawabnya...

Before start gerak tu, gi bengkel moto jap...
Servis moto dulu, kalo tak susah kalo moto rosak tengah jalan...
Tuka minyal itam, tuka spark plug & bearing tayar belakang yang rosak...
Kena la dalam RM67...
Nasib la, tak tuka kang rosak moto lak...

Awal perjanalanan memang dah hujan lebat sangat...
Tunggu pun buang masa sebab memang takde tanda-tanda nak berenti...
So, redah jela jawabnya...

Awal-awal memang kering lagi sebab pakai baju hujan...
Sampai je dekat stesen minyak marang...
Brruuuusssshhhhh...
Basah lencun abis kena percikan air yang dibuat oleh lori SkyNET...
Haram jadah, memang dah berhambur kata-kata kesat kat lori SkyNET tu...

Tak agak-agak nak slow cket bila lalu kat lopak air...
Dah la Adam tengah lalu time tu...
Nak wat camne, da nasib badan...
Redah je dalam keadaan basah lencun dah...

Sampai kat Stesen minyak rantau abang, terus bagi sweater basah kat mama...
Dari mana mama datang?
Mama ngan abah datang la ambik barang-barang Adam kat umah sewa...
kalo tak camne nak bawak balik sumenya...

Pastu terus la perjalanan...
Hujan tak behenti pon, lebat je memanjang...
Ada satu moto tu, tak pasti la brape laju dia bawak...
Memang laju, dah la time hujan lebat...
Nak follow dia pon ta berani, sebab tak nampak jalan sangat(memang berani mati mamat tu)...

Sampai je kat Dungun, berenti makan jap...
Tuka baju kering, gi la makan...
Dengan seluar basah, muka selamba, makan je...
Orang tengok, buat muka tak besalah je...
Lantak la, dah hujan memang la basah kan...

Awal sampai kat Dungun tu, tak hujan lagi...
Pas makan tu, terus hujan lebat mencurah dari langit...
Ingatkan dah tak hujan...
Terpaksa gak la redah lagi hujan...

Dari Dungun, terus pecut moto tak berenti...
Bawak dalam 80-90KM/J time tu...
Yela, dah limit moto tu je...
Sorang-sorang lak tu bawak moto...
Abah ngan mama follow dari belakang, tapi jauh tertinggal sebab jalan jem...

Masuk je kawasan Kerteh...
EH?
Takde hujan?
Punye la basah lencun dari Kuala terengganu, sampai Kerteh takde setitik huajn pon...

Malas nak berenti buang baju hujan, terus je pecut...
Ahkirnya sampai la kat umah tepat pukul 6 petang...
Pukul berapa gerak?
Gerak dalam pukul 1 petang...
Lama gak la perjalanan kali ni...
Kes Hujan lebat la ni...

Malamnya pulak, Kak Ngah belanja makan ikan bakar...
Sodap!!!
Menjilat jari...
Kenyang sangat pas seharian tak jumpa nasik...

Dah kena hujan hampir seharian, nasib la tak demam arini...
Kalo demam, memag tak selesa...
Kena makan ubat...

Ok la...
Sini je update...
Tata...

p/s: Mama cakap ada bas terbalik kat Marang... Camne ley tak perasan ea? Mungkin sebab hujan lebat kot time tu...

No comments: