My Blog Followers!

Sunday, July 17, 2011

Yay! Dapat Present!

Pic from Google

Hi!

Well, terasa nak mengupdate je arini. Boring actually. Minggu ni tak balik kampung, kena stand-by. Nape?

Minggu ni bos ngan family takde atas sebab-sebab yang tak diketahui. Hahahaha. Tao la ke mana depa pegi, malas nak taip sini. Not important pun. Sambil-sambil update belog ni, sambil download movie Nur Kasih. Da tengok ritu, bos yang ajak tengok. Ni download sebab family nak tengok jugak, nak gi wayang takde masa.



Minggu depan bru depa ley tengok sebab minggu ni tak balik. Movie Sekali Lagi pon da download ari jumaat ritu. Best gak cite dia, enjoy la tengok walaupon sorang-sorang. Balik minggu depan ley tengok ramai-ramai kat umah. Orang kat umah, tunggu...

Haa!
Aritu kata nak update pasal belanja me self. So, Adam dah pun blanja me self. Hahahaha...

Beli apa untuk me self? Tengok bawah...
------------
----------
-------
-----
---
--
-

X10 Mini pro

Hehehehe...
Harga? Jangan ditanya brapa, Adam beli 1 je. Harga dia, cukup la Adam cakap dah agak pokai la. Tinggal brapa rat je lam bank tu. Nak sangat handphone lama wat hal. Adam ganti terus ngan android version. Hahaha...

Handphone lama nak gi anta kedai baiki. Ntah pe masalahnya tak tao la, asal nak call je "hang". Slalu sangat "hang". Minggu depan balik baru anta kedai baiki. Kedai kawan ayah, dapat murah cket. Hehehe...

X10 Mini Pro ni best la brooo. Pada awalnya la. Nape?

Meh nak cite....
Awal-awal Adam dapat, nampak best je. Kecik, ada qwerty kebyboard, slide phone, camera 5mp, touchscreen dan lain-lain lagi. First impression la katakan. Pastu balik la umah, ingatkan nak pasang la screen protector yang ada bagi skali pas beli tu. Haram. Rosak lak screen protector tu, kes tak reti pasang punye pasal. Hancus la...

Pastu check la content dalamnya. X10 Mini Pro ni gune Android 2.1(Eclair). Bangga la jugak walaupon handphone len da pakai Android 2.3(Gingerbread). Pastu Android 3(Honeycomb) pulak dah kuar. Ntah ley upgrade ke Android 2.3 ke tak ntah. Ketinggalan betol la Adam ni. Takpe la, asalkan ada handphone android. Korang ada ke? :P

Pastu check Contact. Send contact yang ada dari phone lama ke X10 Mini ni. Setakat transfer tu, takde masalah lagi la. Yang jadi masalah bila dia sync ngan facebook. Banyak la contact yang takde no phone, ngan duplicate contact. Nak buang satu-satu yang leceh, takde option untuk select several contact untuk di delete. Last-last bior je, malas nak buang dah. Penat...

Pastu check mesej. Awal-awal ok lagi. Pastu yang nak anta ke multiple contact yang sakit cket. Kena add satu-satu, baru la ley send kat multiple contact mesej tu. Mesej dia takde section cam inbox, draft, sent dan lain-lain cam kat handphone biasa. Dia gabung terus sume dalam satu contact. Cam mesej ngan si A, mesej yang dah sent ngan receive ley tengok skali. Jadi, takyah dah nak bukak sent item untuk tengok mesej yang kita dah anta. Best, da cam chatting box je.

Keyboard qwerty dia kecik je. Bagi yang jari-jemari yang besar tu, susah cket la nak tekan kebyboard tu. Ley tersilap tekan. Kalo tanak gune keyboard qwerty tu, ley gune keypad touch yang biasa punye. Awal-awal gune keyboard kecik memang kekok je, keras je nak tekannya. Da 2-3 ari gune, da biasa la. Kadang-kadang tesilap tekan gak sebab thumb besar dari key button dia. Hehehe...

Menu dia senang je nak gune. Tap je icon application yang nak gune. Kalo nak scroll pun senang, tapi kadang-kadang tesilap tekan sebab touch screen dia sensitip. Sapa-sapa yang suke touch tu, ley la kumpul duit beli handphone touch-touch yang ada kat pasaran sekarang ni. X10 Mini Pro ni tak popular sangat cam iPhone, Samsung ngan HTC. Beli handphone ni sebab ni je yang mampu beli, tak mampu la nak beli handphone mahal-mahal gitu....

Apa lagi? Haa!
Kalo rasa nak pakai smartphone ni, korang kena kira penggunaan kredit korang sebab smartphone ni makan kredit. Dari data transfer tu, kredit slalu berkurangan tanpa korang gune internet pon. Kalo rasa nak pakai gak, korang gune la postpaid compare to prepaid sebab kredit korang akan cepat habis dalam satu hari je bila pakai prepaid ni. Ada kawan suggest pakai Digi Smartphone plan, sebab internet usage dia free je. Bulan-bulan korang just bayar RM68 je. Adam pon tak tao sangat, ingat esok nak gi survey jap kat Digi Centre...
Pic X10 Mini Pro ngan Domo Strap...

Alamak, silap la...
Tengah download Paranormal Activity 2 la, bukan Nur Kasih The Movie....

Da jadi review handphone lak. Padahal nak cite pasal dapat handphone ni je. Rajin pulak menaip pasal handphone ni. Hahahaha...

Untuk elakkan X10 ni makan kredit, Adam disable data transfer. Terus ok je kredit, takde la dia makan sangat kredit. Banyak lagi function handphone ni yang tak explore lagi. Ingat nak pakai la Pelan Digi tu, ley online 24/7 di mana-mana saja. Selain tu, korang kena selalu bawak charger phone ni sebab bateri cepat habis kalo korang selalu gune phone ni. Setakat ni, bateri X10 Mini ni tahan satu ari kalo selalu gune. Tu pon gune untuk bermesej je. Semalam gune sampai abis bateri, Pagi ni baru charge penuh balik. Sekarang ni bateri dah tinggal 70% je lagi lepas gune bermesej.

Mesej ngan sapa? Mesej ngan orang lama. :P

Satu lagi masalah, takleh nak send file dari laptop ke phone ni. Katanya 'No Services Found'. Pelik jugak, sebab kat phone lama boley je. Terpaksa transfer file gune USB cable. Kalo dari phone ke laptop boleh je anta. Pelik-pelik....

Ok la. Pape pon, Adam dah pon beli smartphone yang tak brapa smart. Tak gune nak menyesal dah. Gune je selagi boleh gune. Kalo dah agak takleh pakai, kumpul duit beli baru la jawabnya. Pokai lagi la jawabnya....

Sampai sini jela update, tak tao nak taip pe lagi. Pape pon, stay tune untuk update terbaru...

p/s: kotor pulak kete anak bos ni, nak basuh kompem malas. Ngan cuaca mendung je, kalo basuh kompem ujan nih...

2 comments:

Daffien88 said...

terbaik....camera berapa MGPX

Adam said...

Ang ni da baca sume lom ni?
Ada taip la brapa megapixel...
Ang cari blk kt lam 2...
hahahaha...